Makaleler » Makaleler » Türkiye'de Gelinlik

Türkiye'de Gelinlik

Türkiye'de Gelinlik

Türkiye’de Gelinlik Modelleri ve Gelinlik Renkleri

Geçmişten Günümüze Türkiye’de Gelinlik Modelleri Nelerdir?

Giymek için yıllarca beklediğimiz gelinlik, hayatımızdaki değişimin belki de ilk adımını attığımız en özel günün tamamlayıcı detayı. Beyazının büyüsüne kapılıp, siz de Türkiye'de gelinliğin geçmişten günümüze doğru nasıl değişim gösterdiğini merak ettiyseniz bu yazı tam size göre.  

Gelinliğin başlangıcı tahminimizden çok daha eskiye dayanmaktadır. Gelinliğin ilk örnekleri, bin yıllar öncesinde Eski Mısır döneminde karşımıza çıkıyor. O dönemlerde beyaz renkteki keten kumaşların kat kat birleştirilmesiyle hazırlanan elbiseler gelinlik olarak kullanılıyordu.

Sadelikten Gösterişe İlk Geçiş

Yönümüzü Osmanlı dönemine çevirdiğimizde ise; gelinlik seçiminde kültürün etkili olduğunu görüyoruz. Mesela bekar genç kızların evlilik öncesinde gösterişli, dikkat çekici kıyafetler giymeleri hoş karşılanmadığından; o dönemlerde genç kızlar evlilik törenine kadar sade kıyafetler tercih ediyor ve dışarı çıktıklarında mümkün oldukça dikkat çekmemeye çalışıyorlardı. Fakat evli kadınlar için süslü giyinme konusunda böyle bir engel yoktu; bu sebeple genç kızlar düğün törenlerine kadar giyemedikleri gösterişli elbiseleri, düğünlerinde giyebildikleri için olabildiğince şık şeyleri seçiyorlardı. Cumhuriyet dönemine kadar bu kurallar oldukça sıkı bir biçimde uygulansa da Cumhuriyet sonrasında, toplumsal kurallar hafiflemiş fakat köklü bir değişim olmadığı için yine bu kurallar kabul görmeye devam etmiştir.

Sınıf Farkını Belirleyen Renkler

Türk toplumunun geçmiş dönemlerden itibaren farklı kesimleri tarafından tercih edilen gelinliklere baktığımızda; birtakım sınıfsal farklılıklarla karşılaşıyoruz. Örneğin: gelinlik tercihi toplumsal sınıf farklılıkları kendini renkler üzerinden göstermekteydi. Toplumun en üst kesimi sayılan saray hanedanı üyeleri, gelinliklerinde kırmızı rengi seçerken; tüccarlar, çiftçiler ve diğer sosyal gruplara mensup kadınlar, farklı renkte gelinlikler giyiyorlardı. Osmanlı’da beyaz renkte gelinlik giyen ilk kişi 1898 yılında Kemalettin Paşa ile evlenen 2. Abdülhamit’in kızı Naime Sultan’dı. Naime Sultan’la başlayan beyaz gelinlik giyme adeti, Cumhuriyet dönemiyle birlikte katı kuralların hafiflemesiyle iyice yaygınlaştı ve günümüze kadar taşındı.

Bu dönemlerdeki gelinlikler, her ne kadar kabarık olmasa da dantel ve işlemelerle hareketlilik kazandırılmış şık çizgilere sahipti. Etek boyu yerlere kadar uzanan modellerle birlikte upuzun duvaklar da tercih edilen diğer seçeneklerden.

Sadeliğin Hakimiyeti

Daha sonraki yıllarda günümüze yaklaştıkça, şatafatlı gelinlikler yerine dümdüz sade gelinliklerin tercih edilmeye başlandığını görmekteyiz. Bu gelinlik modellerine baktığımızda ekstra hiçbir detayın bulunmaması dikkatimizi çekiyor. Ancak uzunca tutulan kuyruk kesimi ve bolca çiçek süslemeleriyle gelinlikteki abartı burada sağlanmış olmalı.

1950’li yılların Türkiye'sine geldiğimizde artık dekolteli gelinliklerin de kullanılmaya başlandığını görüyoruz. Etek boyunun kısalmaya başladığı bu yıllarda, fiyonklu ve eldivenli modellerle birlikte puantiyeli gelinlik modelleri de oldukça modaydı. Ancak makyajın doğal görünmesine özellikle özen gösteriliyordu. Bu dönem gelinliklerinde; duvak seçimi ise yine dantelden yana oluyor.

60’lı yılların gelinlerine baktığımızda; gelinlik kumaşlarında kabartmalı işlemelere yer verildiğini görüyoruz. Ancak 50’li yılların aksine 60’lı yıllara geçişte dekolteli gelinlik modellerine neredeyse hiç rastlamıyoruz. Bununla beraber kabarık duvaklar da bu yıllarda oldukça moda. Saç ve makyajda sürdürülen doğallık modasının da devam ettiği gözlerden kaçmıyor.

Abartılı Zevkler

Modanın en abartılı olduğu 1980’li yıllara geldiğimizde, modaya hakim olan abartının gelinlik modellerine de yansıdığını görüyoruz. Kabarık kol detayları, devasa gelin taçları, taşlı ve desenli saten kumaşlar gibi her şeyin en gösterişlisi en abartılısı bu yılların modası olarak sayılabilir.

Her Zevke Uygun Moda

Son olarak 2000’li yılların günümüz modasına kısaca göz gezdirmeden yazımızı noktalamayacağız elbette. 2000’li yılların içinde bulunduğumuz şu dönemde; her zevke uygun, renk ve model gelinlik bulmak mümkün. Bunların içinde prenses kesim kabarık, bohem tarza uygun, A kesim ve Helen model gelinlikleri en çok tercih edilen modeller arasında sayabiliriz.

Yorumlar

Yorum / Soru ekleyebilmek için üye olmanız gerekmektedir.
Sepetinizde ürün bulunmamaktadır
powered by ShopPHP | v4