Makaleler » Makaleler » İstanbul'da Gelinlik

İstanbul'da Gelinlik

İstanbul'daki İlk Gelinlikçi

İstanbul’da ilk gelinlik ne zaman dikilmiş? İlk gelinlik mağazası ne zaman ve nerede açılmış merak ediyorsanız; bu yazımızı gelinliğin İstanbul'daki serüveni hakkında detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler için derledik.

İstanbul'da Modanın Başladığı Yer: “Botter Apartmanı"

Her mekan, kendi içinde yıllar öncesinden günümüze süzülen yaşanmışlıklarla dolu bir dokuya sahiptir. Nouveau tarzıyla Beyoğlu’nda inşa edilmiş CasaBotter / Botter apartmanı da işte bu özel yapılarından biri. İlk defa İstanbul'da nouveau tarzıyla yapılmış bu bina, medusa başları ve gül motifleriyle bezeli. İtalyan mimar Raimondo d’Aronco tarafından 1900 yıllarında inşa edilen yapı, modaya düşkünlüğüyle bilinen Padişah II. Abdülhamit’in, Hollanda’da kralın terzisiyken davet ettiği ve hiç vazgeçemediği özel terzisi Jean Botter için yaptırılmıştır. Botter, apartmanın alt katına Türkiye’nin ilk moda evini, birinci katına terzihane, diğer katlarına da kendi yaşam alanını kurmuştur.

Türkiye'nin İlk Modaevi İstanbul'da

Türkiye’nin ilk moda evi olan 123 yıllık bir tarihe sahip Botter Apartmanı, İstanbul'un Rumeli yakasında, Beyoğlu’nun Asmalımescit Mahallesinde bulunan tarihî bir apartmandır.

İstanbul'un İlk Gelinlikçisi

Terzi Botter, İstanbul’da uzun yıllar boyunca moda akımının belirleyicisi olmuş. Öyle ki Abdülhamit’in kızı Naima Sultan’a bile düğününde beyaz gelinlik diken ve saraya bu geleneğin girmesinde rol oynayan kişi O'dur. O dönemlerde Botter Modaevi'nin girişinde çok özel müşteriler ağırlanırken, özel defileler de burada düzenlenirmiş...

19.yüzyılın sonlarına ait bir yapı olan Botter Han, o yıllarda Avrupa modasını yakından takip eden kişiler, Batı hayranı olan İstanbullular ve saray ahalisinin en favori mekânıymış. Bu tarihi modaevi, Tünel’den Galatasaray’a doğru inerken sağda, vitrayları, kendine has aydınlatma detayları, çiçeklerle bezeli insan başı figürleri, ferforje merdiven korkulukları ve Pera Palas Oteli’nden sonra asansörü olan ikinci yapıdır.

Ancak, bu tarihi apartmana can veren ve kozmopolit yaşam tarzını içine çekerek büyük bir cazibe merkezi haline getiren şey Botter ailesinin ta kendisiydi. Nitekim bunu Abdülhamit'in tahttan indirilmesi ve ailenin genç oğlunun vefatıyla birlikte Paris’e gitmesinden sonra Han'ın yıllar içerisinde ışığını yitirmesiyle anlıyoruz.

Moda Algısına Yön Veren “Botter Apartmanı”

Bir zamanlar İstanbul’da modaya yön ver vermiş bir ismin yaşadığı bu binaya daha bakar bakmaz, buram buram moda esintisini etrafınızda hissedebiliyorsunuz. Dış kapısının renkli camlarında kullanılan elbise askıları bile görende moda algısını yaratmaya yetiyor. Bütün bu ayrıntılara baktığımızda Botter’in mesleğini ne kadar önemsediğini ve müşteri memnuniyeti için bir hayli çaba sarf ettiğini görebiliriz.

Botter’in, Padişah II. Abdülhamit’le kişisel bir dostluğu olduğu söyleniyor. Öyle ki Botter, padişahın izni olmadan Avrupa’ya gidemezdi. Onun bu eşsiz hizmetlerine karşı Sultan Abdülhamit de kendisine Botter Evi’nin arazisini bağışlamıştır. Biz bu bilgilere ait belgeleri, padişahın Yıldız Sarayı ikametgâhındaki evraklarının bulunmasıyla öğreniyoruz. Günümüz ticaret hayatında, müşteri memnuniyeti adına Botter'dan örnek alması gereken birçok davranış var gibi. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Modası Geçmeyen Moda Evi

Üzerinden yıllar geçmesine rağmen Türkiye'deki modanın ilk başlangıç noktası olan 1900’lü yıllardaki bu modaevinin modası geçmeyecek gibi. Türkiye’de ilk gelinliği diken, sonra Yüzlerce saray hanedanı üyelerini ve Batıdaki modayı yakından takip eden İstanbulluları giydiren bu modaevi şimdilerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden restore edilerek, Casa Botter adıyla Sanat ve Tasarım Merkezi olarak 2022’de yeniden açıldı.

Yorumlar

Yorum / Soru ekleyebilmek için üye olmanız gerekmektedir.
Sepetinizde ürün bulunmamaktadır
powered by ShopPHP | v4